Layers of being – Op naar het Lange Voorhout

Een reusachtige gestalte van rode klei, stenen en stro. Dit beeld, Layers of Being, van Angus Taylor staat op de Lange Voorhout in Den Haag en maakt deel uit van The Rainbow Nation, een tentoonstelling van Zuid-Afrikaanse kunstenaars.

Aan dit beeldhouwwerk kun je onmogelijk voorbijlopen. Dat komt niet alleen door zijn omvang. De houding van de man, zijn blik vragen om aandacht. Hij zit wat ongemakkelijk geknield, terwijl hij ergens naar kijkt en in onzekere afwachting is van wat er gaat gebeuren. Het vooruitzicht lijkt weinig prettig. Of is hij gewoon in zichzelf gekeerd?

De geknielde man ziet er in al zijn grootheid ook kwetsbaar uit doordat zijn huid niet is gladgestreken. Grassprieten steken uit, kiezels zijn zichtbaar in de rode grond waaruit hij is opgebouwd. Helder is hoe hij is samengesteld, ‘waar hij vandaan komt’. Of de rode klei bestand is tegen de tijd? Volgens Taylor zelf is dat niet altijd nodig, stelt hij op zijn site:

Beeldhou word te veel beskou as ‘n konstante (ewige) komoditeit en nie as vlietende oomblik nie

Variatie

Voor de Lange Voorhout is zeer gevarieerd werk geselecteerd, zowel in vorm, in materiaalkeuze als betekenis, voor zover ik die meen te kennen. Hoe dan ook, de objecten  nodigen stuk voor stuk uit om van alle kanten aandachtig bekeken te worden.

Er is ‘ontspannen’ kunst, bijvoorbeeld een enorme zwarte olifant van binnenbanden. Of een fraaie taxibus gemaakt van kledinghangers.

Maar er is ook Prison Sentences,  van Willem Boshoff: zeven zwart granieten platen, voor de zeven politieke gevangenen die op 11 juni 1964 levenslang kregen, onder wie Nelson Mandela. Op elke plaat turfde Boshoff  het aantal dagen dat zij vast zaten. De plaat van Nelson Mandela telt  9.377 streepjes, ofwel 9.377 dagen. Zie: http://www.willemboshoff.com/documents/artworks/prison_sentences.htm

Indrukwekkend vind ik ook Crossing II van Deborah Bell, een kaarsrechte figuur op de punt van een boot, met voor hem een bootje met een hond erin. Prachtig van vorm, raadselachtig. En zo is er nog meer te bewonderen en te ontleden. Ook ander werk van Angus Taylor.

Op 8 juni opent Beelden aan Zee het andere deel van The Rainbow Nation. Een prettig vooruitzicht. Het Lange Voorhout smaakt zeker naar meer.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *