Willem V op de Haagse kermis in 1781

Hendrik van Pothoven schilderde in 1781 de kermis in Den Haag. Een levendig tafereel, met vooral sjiek geklede mannen, vrouwen en kinderen.

Onder de bezoekers bevinden zich Willem V en Wilhelmina van Pruisen met hun kinderen. Je moet even zoeken, maar ze lopen ongeveer in het midden achterin. Achter de familie zie je drie lakeien. Twee van hen, Cupido en Ceidron, komen uit Curacao. Hoe dat kon? Bijzonder was het in ieder geval niet. Adellijke en koninklijke families hadden vaker donker personeel in dienst, ook in Nederland en ook bij de Oranjes was dit het geval. Willem I, zoon van Willem V, kreeg bijvoorbeeld twee Ashanti-prinsen ‘cadeau’, over wie Arthur Japin de historische roman ‘De zwarte met het witte hart’ schreef. Over het leven van Cupido en Ciedron is wel wat bekend. Hun verhalen staan bijvoorbeeld op de site van Esther Schreuder. Maar hoe zij in Nederland terecht zijn gekomen? Had Willem V hen besteld? Of zijn ook zij cadeau gedaan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *