8 Maart – Internationale Vrouwendag

Drie vrouwen tegen slavernij en onderdrukking

Op deze internationale vrouwendag aandacht voor drie bijzondere vrouwen. Alle drie leefden ze in slavernij en alle drie verhieven zij rond 1850 hun stem tegen de slavernij en onderdrukking, in Ohio (VS), in Sierra Leone en op Aruba.

Afrikaanse vrouw getuigt tegen haar ‘eigenaar’

Deze titel slaat op tekening hierboven. Ik vond die op de site van het Nationaal Maritiem Museum in Londen.  Een vrouw met een kind op een schip, in krijt getekend door J.T.C. Webb rond 1850. Volgens de toelichting kwam de vrouw uit Lagos en was ze nu per schip op weg van Accra naar Sierra Leone. Daar zou ze getuigen tegen een Engelsman die beschuldigd werd van slavernij. De vrouw was door hem gekocht.

De tekening ontroert, door het verhaal dat hier achter schuil gaat. De vrouw legde een enorme tocht langs de Westkust af, om te getuigen. En blijkbaar was ook de tekenaar hierdoor gegrepen. Hij heeft haar en haar verhaal de moeite waard gevonden in tekening vast te leggen. Helaas, meer gegevens over haar, de rechtszaak en de tekenaar, heb ik niet gevonden.

Wel is bekend dat Sierra Leone ooit een belangrijke plaats was voor de slavenhandel. Eind achttiende eeuw werd het de plek aan de Westkust van Afrika werd, waar ex-slaven in vrijheid konden leven. Zij kwamen uit de Verenigde Staten, uit het Caribisch gebied, anderen waren bevrijd van de slavenschepen.

Wie deze vrouw was, en tegen wie zij moest getuigen, weet ik (nog) niet.

 

afbeelding sojourner truth

Sojourner Truth in Ohio: ‘Ain’t I a Woman?’

Aan de andere kant van de oceaan sprak Sojourner Truth in Ohia de Women’s Rights Convention toe. Sojourner Truth was in 1797 geboren in slavernij. Ze was ‘eigendom’ van de Nederlander Johannes Hardenbergh van het landgoed Swartekill, in de staat New York. Haar eerste taal was dus Nederlands. Op haar achtste werd ze doorverkocht aan een Engelse eigenaar en tenslotte kwam ze terecht bij ene John Dumont. Hij beloofde haar in 1826 haar vrijheid. Toen hij zich niet aan zijn belofte hield, ging Sojourner er vandoor, met de jongste van haar vijf kinderen.

Als vrije vrouw vestigde ze zich in New York en wist ook haar oudste zoon vrij te krijgen, uit Alabama. Sojourner Truth sprak zich openlijk uit tegen de slavernij. Ze pleitte bovendien voor een vrije staat voor ex-slaven in Afrika. En ze kwam op voor de rechten van álle vrouwen. In 1851 reisde ze daarom naar de staat Ohio om te spreken bij de Women’s Rights Convention. Haar speech ‘Aint’ I a Woman’ werd wereldberoemd.

Schrijfster Alice Walker leest haar voordracht nogmaals voor.

Aangrijpende drie minuten! http://www.youtube.com/watch?v=EsjdLL3MrKk

 

Virginia, van Vanessa Paulina

Virginia Dementricia van Aruba

Hoe anders verliep het leven van Virginia Dementricia. Ze werd in 1842 geboren in slavernij op Aruba. Ze werkte op het veld, maar legde zich niet neer bij haar positie. Vijf maal werd ze in 1859 en 1860 veroordeeld. Omdat ze kleding had gestolen bij haar eigenaar, Jan van der Biest. Omdat ze protesteerde, geen eerbied toonde, omdat ze haar stem liet horen en wegliep. Touwslagen, gevangenisstraf, dwangarbeid. Geen straf bracht Virginia tot zwijgen. Daarom verkocht Jan ver der Biest Virginia aan Jesserun op Curaçao. Hoe het haar verder is vergaan, is niet bekend.

Groots en trots is Virginia in 2005 op een driedelig kamerscherm geschilderd door Vanessa Paulina. Virginia het boegbeeld van verzet onder de slaven van Aruba.

Voor meer informatie over Virginia, lees de bijdrage van Luc Alofs: http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Virginia

 

2 antwoorden
  1. mercedes zandwijken
    mercedes zandwijken zegt:

    Beste Ineke

    Bedankt voor het delen van deze aangrijpende verhalen van deze 3 tot slaaf gemaakte vrouwen. Het is bijzonder om de weinige beelden uit die periode , zoals de schets van vrouw uit Laos op de boot nu alsnog te kunnen zien. Inspirerend om steeds opnieuw te kunnen vast stellen dat vele tot slaaf gemaakte vrouwen zich op alle mogelijke manieren hebben weten te verzetten. Ik raad iedereen aan het theaterstuk Rebelse Vrouwen gemaakt op basis van onderzoek uitgevoerd door Aspha Bijnaar te gaan zien. Het stuk laat zien hoe vrouwen zich verzet hebben op plantages. Keep up the good work!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *