1 foto, veel verhalen

Deze foto is gemaakt door Robert Soublette en zijn zoon Tito. Rond 1900 waren zij dé fotografen van Curaçao.

Ik kwam de foto tegen in de collectie van het KIT, het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De foto is gemaakt ter gelegenheid van de viering van 25 jaar afschaffing van de slavernij. Of zoals het bijschrift meldt: 25 jaar ’emancipatie’  van de ‘slaven’. De Europese mannen met hoge hoed delen aalmoezen uit.  Meer info is er niet. Niet nodig ook. Want wat een lading heeft deze foto!

Achter de schermen van toen

Maar praten over deze foto kan wel en dan past deze foto heel goed in een les over de slavernij. Wat vertelt deze foto precies? Leerlingen van klas 2 of 3 kunnen in groepjes vragen bedenken voor andere groepjes. Over de fotograaf, de opdrachtgever, de mensen op de foto, de compositie, het doel van de foto, enz. Vele verhalen blijken dan achter deze foto schuil te gaan. De lading wordt ontleed. En wie weet kunnen de leerlingen de foto zo manipuleren dat de betekenis verandert.

Hedendaags ‘blank’

Hoe boeiend – en vervelend ook –  is het tenslotte met de klas de aflevering Curaçao – Hollandse Maatjes van de NTR te bekijken van 30 maart jl.  Zie hoe een groep Nederlanders op Curaçao leeft, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333997#0

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *