Beeldje van Gétho

Dit kunstwerk staat in het Afrikamuseum. Het heeft het formaat van een speelgoedpop. Onder de pop met ketting zie je nog een stukje van een soort hoofd, gemaakt van een wit plastic bakje. k zag het in het museum op 8 juli, terwijl buiten Keti Koti werd gevierd. Sindsdien laat het beeld mij niet los. Een vreselijk kunstwerk. Maar treffend.

Het heeft geen titel en is gemaakt door Getho. Een kunstenaar van het kunstenaarscollectief Atis Rezistans, Gran Rue in Port-au-Prince in Haïti. Het Afrikamuseum kocht dit werk van hem aan in 2011. Meer informatie ontbreekt.

Een beeld over kindslavernij. Een aanklacht. Tenminste zo kijk ik ernaar. Dat het gemaakt is in Haïti, versterkt die betekenis, omdat daar zoveel kinderen in slavernij leven.  (Niet voor niets stond een meisje uit Haïti, Milove, op de poster van de tentoonstelling van Kind aan de Ketting.)

Op de site van Atis Rezistans is werk van de verschillende kunstenaars te zien is.  Ze werken met gebruikte materialen. Getho past vooral speelgoed en oud plastic toe. Internationaal timmeren de kunstenaars flink aan de weg: vorig jaar was werk van hen te zien op de Biënnale van Venetië.

Sympathiek is dat het collectief ook kinderen uit de buurt uitnodigt in hun werkplaats.  Zij maken zelf kunst onder de naam Ti Moun Rezistans. Ook van hen was kunst te zien op de Biennale. Speciaal voor jongeren is er het filmproject Tele Geto: zij maken zelf filmpjes van Haïti na de aardbeving. Want, de media laat het afweten. De filmpjes van de Ti Moun Rizistans staan op de site en op You Tube.

ti moun

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *