www . homo lesbi op school . nl

Alle kinderen op de basisschool lesgeven over homoseksualiteit? Een mooi streven. En het kan! Als vanaf dit studiejaar elke pabo-student een bezoek brengt aan www.homolesbiopschool.nl. Dit is een digitale lessenserie over homoseksualiteit, speciaal ontworpen voor de pabo-studenten. Rolpatronen komen aan bod, feiten en meningen over seksuele diversiteit. Docenten delen hun ervaringen en succesvolle lessen. Studenten kijken allereerst zelf in de spiegel, lopen langs de boekenplank in de klas en uiteindelijk ontwerpen zij een eigen les, bijvoorbeeld over liefde.

Pabo-studenten krijgen geen les over homoseksualiteit
Deze pabo-module is hard nodig: uit onderzoek dat ik in 2010 in samenwerking met Els Schellekens uitvoerde bleek dat geen enkele Pabo hier echt aandacht aan besteedt. Seksuele diversiteit komt hooguit aan de orde bij seksuele voorlichting, maar ook dat onderwerp komt nauwelijks aan bod.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat verreweg de meeste studenten het onderwerp seksuele diversiteit noodzakelijk vinden. Hoe moet je reageren als kinderen elkaar voor ‘homo’ uitmaken, of hoe kun je ervoor kon zorgen dat kinderen met twee vaders of twee moeders niet gepest worden? Die vragen leven bij studenten. Daarnaast willen ze ook gewoon meer kennis van zaken hebben.

Angst voor ouders
Na afloop van de studiedag moet een ervaren en geïnteresseerde juf toch bekennen dat zij er niet aan begint op haar school. Niet omdat de school een zwaar christelijke of islamitische signatuur heeft. Nee, maar ouders zullen onmiddellijk reageren. Zij heeft er echt geen zin in om uitgemaakt te worden voor ‘HOMO’! Bovendien, ze heeft haar handen vol aan de klas. Eerst maar eens leren hoe dát is, een beetje aardig zijn voor elkaar.

Wat een beeldschone prins! riep de prins
Waarom niet gewoon beginnen met het prentenboekje Koning en Koning voor de allerkleinsten? Een prachtig getekend en humoristisch sprookje over een prins die van zijn moeder moet trouwen en maar geen leuk prinsesje vindt. Totdat prinses Madelief en haar broer Heerlijk zich aandienen. Eindelijk slaat het hart van de prins op hol. De koningin schrikt, het is even wennen. Maar op de bruiloft is ze de trotse moeder.

Uit: Koning en Koning, Linda de Haan & Stern Nijland, Haarlem: Gottmer

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *