Quaco – Leven in slavernij

 

Als ik tegenwoordig door de Haarlemse Kleine Houtstraat fiets, minder ik automatisch vaart bij stripwinkel Sylvester: even kijken of ie er nog staat… en ja hoor, al twee maanden prijkt daar strip Quaco-Leven in slavernij in de etalage. Voor deze strip verzorgde Eric Heuvel de tekeningen. Ikzelf deed het onderzoek naar Quaco en schreef het scenario.

Strip lezen John 28 11 2

Els Schellekens testte de concepten van de strip uit in Nederland….

Quaco - lessen bij de strip

en in Suriname. Overal voerde ze klassengesprekken n.a.v. de strip. Die zijn opgenomen in de docentenhandleiding. En ze maakte werkbladen.

 

 

 

 

 

 

 

In juni 2015 kwam de strip van de drukker, een behoorlijke klus was geklaard: Quaco – Leven in slavernij is de eerste grote strip geworden over het Nederlandse slavernijverleden. Bijzonder is dat Quaco´s perspectief wordt gevolgd en dat hij werkelijk heeft geleefd.

En denk je nu: waar heeft ze het over? Ga dan naar de website:

www.quaco-stripverhaal.nl

OMSLAG-HC-def.indd

Van de strips zijn twee versies: een versie met alleen de strip. Die koop je bij de boekhandel. En er is een zogenaamde educatieve versie, met een bijlage. Daarin vind je bronnen, een tijdlijn, kaarten en achtergrondinformatie. Deze versie bestel je via de uitgever, de Walburg Pers, of gewoon via de website hierboven. Je hebt hem een dag later al in huis.

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk bronnen over en rond Quaco´s leven te achterhalen. Maar er ligt nog een stapel aantekeningen met interessante feiten waarvoor in de strip geen plek meer was. Daaruit zal ik nog een aantal blogs samenstellen.

Over Quaco´s jaren in Nederland staan de belangrijkste feiten in de strip. Zo vind je er het huis in Den Haag, waar Quaco gewoond moet hebben. Eric heeft dat huis prachtig getekend aan de hand van 18e eeuwse afbeeldingen. Zijn eerste schets hiervan is overigens in juni opgenomen in de stadsroute van Den Haag en de slavernij.

omslag voor ineke mok

Verder kwam ik erachter dat Quaco op een bekend Gelders kasteel terechtkwam en later verhuisde naar een jachtkasteel in Brabant. Ook die komen terug in de strip. Mijn ontdekking dat Quaco uiteindelijk met een VOC-schip naar Batavia reisde, haalde op 25 juni jl. de voorpagina van Het Parool.

Parool, 25 juni 2015 voorpaginaOver de belangstelling van de media hebben Eric en ik niet te klagen. Het Parool besteedde in de bijlage nog eens drie pagina’s aan de strip. Er verscheen  een positieve recensie in Suriname en nog een maand geleden stonden er drie pagina’s over de strip in het Antilliaans Dagblad. Kleio, het vakblad voor geschiedenisdocenten, ruimde eveneens drie pagina’s in voor Quaco – Leven in slavernij.

Visserszorg 2015-07-25-06_cr

Deze foto kreeg ik uit Suriname. De jongen kan nog niet lezen. Maar hij bekeek wel aandachtig de tekeningen. En hij wilde heel graag met het boek op de foto.

De zomervakantie is voorbij, nu zijn de docenten geschiedenis aan zet. Natuurlijk ben ik blij als ik Quaco – Leven in slavernij in de etalage van onze stripwinkel zie. Maar ik ben pas echt tevreden als de strip ook zijn plek in het geschiedenislokaal heeft veroverd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *