Gespot in het Frans Hals Museum

Adriaen Hanneman, portret Mary Henriette Stuart met bediende, 1664

Dit schilderij is te zien in de tentoonstelling Feesten in de Gouden Eeuw. Het heeft een prominente plaats gekregen en trekt bij binnenkomst direct de aandacht.

Toen Hanneman het portret maakte, was Mary Stuart al vier jaar dood. Dat ze wel van een feestje hield, toont hij door Mary Stuart te schilderen in de kleding van een Indiaanse prinses. Volgens het bijschrift draagt ze een duur veren kostuum van de Amazone-Indianen.

Nu trok niet zozeer Mary Stuart mijn aandacht, als wel de jongen. Maar over hem wordt niets verteld. Het bijschrift volstaat met: ‘De exotische bediende helpt haar met haar armband.’ (Volgens wie is hij exotisch?) Staat in de catalogus meer informatie over hem? Nee, helaas. Het schilderij is wel afgebeeld, de jongen is er afgeknipt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *