Christien Meindertsma – nu in Zeeuws Museum (1) – Vlas Kavel Gz 59-west

Als je niet weet hoe iets in elkaar zit, heb je geen idee wat je gebruikt.
Die uitspraak is van Christien Meindertsma. Zij is bekend van de gebreide poef, maar ze doet meer.

Dit jaar had Meindertsma een prachtige solotentoonstelling ingericht in het Textiel Museum in Tilburg. Haar schapenproject trok toen meteen mijn aandacht. Ze had merinoschapen geselecteerd, fotografeerde ze stuk voor stuk, eenmaal met en eenmaal zonder vacht. Van elke vacht maakte ze precies 1 trui, waarin het nummer van het schaap was verwerkt. De dragers en de eigenaren verenigd in 1 opstelling. Een prachtidee met een boeiend en vrolijk makend resultaat. Fotograferen mocht niet. Deze foto is ‘geleend’ van internet…

De tentoonstelling in Tilburg gemist? Geen probleem want je kunt nog tot volgend jaar maart terecht in Middelburg, in het Zeeuws Museum. Daar is haar vlasproject te zien.

In Nederland telen nog enkele boeren vlas. Als het al wordt verwerkt, dan gebeurt dat in China. Meindertsma begon van voren af aan, onderzocht hier de mogelijkheden van vlas en maakte kunst. Ze liet in Zeeland een kavel inzaaien met vlas en volgde het gehele proces. Dat staat allemaal op film. Een juweeltje. Want kijk hoe de machines over het land gaan: alsof je boven een weefgetouw hangt, je volgt de schering en inslag. Een feest voor het oog.

Ze maakte verf uit vlas, liet vlas spinnen en weven, liet touw maken, maakte van dat touw weer een lamp. Er kwam een kleed waarop de landen genoemd zijn, die betrokken waren bij het productieproces. Nog fraaier: ze weefde theedoeken die van bovenaf bezien, ‘haar’ vlasakker tonen, met wegen en gebouwen.

Heb je zin om zelf wat te maken? Dat kan. Meindertsma stelde een pakketje samen met linnen en banden voor een hemd dat tot in de vorige eeuw werd gedragen. Met een schaar, wat moed en een video, zet je dit hemd zonder naald en draad in elkaar. Beetje prijzig misschien, maar origineel.

Als je naar het museum gaat, vergeet dan niet de bookshop. Daar ligt hopelijk haar varkensboek PIG 05049, met op de rug een echt oormerk. Binnenin foto’s van alle materialen waarin iets van een varken is verwerkt, van kogels tot implantaten. Jawel. En ik geloof dat er ook koffiepads in staan. Interessant en prachtig vormgegeven en dat geldt ook voor de tentoonstelling. Kunst dus, met K.

http://www.arttube.nl/nl/video/Boijmans/Christien_Meindertsma#.UIp0Dm8yLKM

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *