Six Yards. Guaranteed Dutch Design

Vliscofabriek Helmond.

Meer culturele omzwervingen zijn bijna ondenkbaar.  De batik hoort bij Zuid-Oost Azië en dus ook bij Indonesië. Traditioneel kleden mannen en vrouwen zich in deze fraai ‘beschilderde’ stoffen.

De batik is ook in Nederland al eeuwen bekend als typisch Indonesisch. Nederlands-Indië was immers eeuwen lang in Nederlandse handen. Halverwege de negentiende eeuw werden ook in Nederland batiks gemaakt. Niet met de hand, met pannetjes kokende was. Maar machinaal. De snel geprinte doeken waren bestemd voor de kolonie, het toenmalige Nederlands-Indië. Handelswaar dus.

Hoe het precies is gegaan weet niemand, maar op de reis naar Nederlands-Indië hebben de Hollandse batiks de belangstelling gewekt van Afrikanen aan de Westkust. Razend populair zijn ze er geworden. De stoffen worden inmiddels gezien als typisch Afrikaans. Ze geven betekenis aan de culturele identiteit van West- en Centraal Afrika. Aziatisch? Hollands? De herkomst doet er niet toe. Vlisco uit Helmond komt jaarlijks met nieuwe prints. Afrikaans. En geliefd, ook in Europa.

Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem presenteert tot 6 mei de tentoonstelling over deze bijzondere stoffen, hun toepassingen en betekenissen. De titel: Six Yards, ofwel 5,5 meter, de standaard lengte van een eenheid stof.

Yinka Shonibare MBE, The Crowning, 2007. Courtesy Stephan Friedman Gallery.
(Hoe anders worden koloniale taferelen in batik.)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *