17.000 bezoekers in Fort Nieuw Amsterdam

Op 1 juni van dit jaar werden al 17.000 bezoekers geteld bij de expositie Kind aan de ketting: opgroeien in slavernij, toen en nu. En dat na nog geen half jaar. Een ongekend hoog aantal bezoekers. Op doek en op kaartjes lieten zij hun reacties na.

De locatie, Fort Nieuw Amsterdam, is prachtig én pijnlijk. Dit Fort kwam gereed in 1747. Geheel en al gebouwd door slaven, of beter gezegd: tot slaaf gemaakten. Langs dit Fort voeren de schepen uit Afrika, volgepakt met mannen, vrouwen en kinderen die tot slaaf waren gemaakt en in Parmaribo van boord zouden worden gehaald om te worden verkocht.

Foto: Bernadette van Beek. Reacties van bezoekers.

De tentoonstellingsruimte ademt de geschiedenis van de gevangenis, die tot 1982 in gebruik was. De teksten en tekeningetjes van de gevangenen zijn nog duidelijk zichtbaar op de wanden. Ze horen bij het monument. De tentoonstelling is er dan ook zorgvuldig omheen gebouwd.

Kinderen gered van slavenschip

De foto bovenaan opent de tentoonstelling. Het is een van de vroegste, zo niet de vroegste foto’s van kinderen in slavernij, uit 1868. De Britse marine had deze kinderen toen aangetroffen op een Arabisch schip en meegenomen. Het verhaal van een van hen, met de (nieuwe) naam Cupido, is in de tentoonstelling te zien en te lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *