Alle namen van Britse slaveneigenaren online

De afschaffing van de slavernij door de Engelsen in 1833 was, net als in Nederland dertig jaar later, een enorme bureaucratische operatie. De slaven-eigenaren eisten schadevergoeding, omdat zij hun eigendommen (lees: slaven) verloren. Hun eis werd ingewilligd.

De namen van alle 3.000 Britse eigenaren van toen, staan nu online. Met daarbij het exacte bedrag dat zij per slaaf ter compensatie ontvingen. In totaal: 20 miljoen pond.

http://www.ucl.ac.uk/lbs/Eigenaren van slaven online

Bekijk ook de interessante film, waarin Catherine Hall vertelt over dit project: de geschiedenis wordt herschreven.

Nu Nederland nog

In Nederland heeft Dienke Hondius met studenten van de VU een begin gemaakt met het onderzoek naar Nederlandse slaveneigenaren. Zij ontvingen in 1863 een schadevergoeding. Toen werd in Nederland de slavernij afgeschaft.

Voor Amsterdam heeft Dienke alle namen en adressen van eigenaren die werden gecompenseerd, letterlijk in kaart gebracht. Duidelijk is dat vele Amsterdammers, van bankiers tot huishoudsters, aandelen hadden in plantages en dus (mede)-eigenaar waren van de tot slaaf gemaakten. De eigenaren ontvingen 300 gulden per slaaf in Suriname, en 200 gulden voor een slaaf in Curacao. De slaven kregen niets.

Amsterdamse slaveneigenaren op de kaart .

Mooi is dat je op de site van Amsterdamse slaveneigenaren ook de namen van de tot slaaf gemaakten kunt vinden. Als je doorklikt, kom je direct op de site van het Nationaal Archief. Naast de ‘slavennaam’, doorgaans alleen een voornaam, staan de nieuwe namen vermeld, mét achternaam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.