Quaco

Onderzoek naar het leven van Quaco (plm 1760 – na 1795) die rond zijn elfde jaar de zogeheten futuboi werd van legerkapitein John Gabriel Stedman. Stedman is beroemd door zijn verslag van zijn ruim vierjarig verblijf in Suriname: Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam (1796). Resultaat: stripverhaal met tekenaar Eric Heuvel: Quaco – leven in slavernij. WalburgPers 2015. Zie: quaco-beeldverhaal.nl. Initiatief: Ineke Mok

Verborgen in het volle zicht 

Een plan van aanpak voor de pilot
Slavernij in de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. (2018)

In opdracht van RCE Amersfoort/Rijswijk. Daarin aandacht voor identificatie van erfgoed slavernij en de beschrijving van deze objecten. Ook: welke termen staan discussie en waarom? Uitvoering met Dineke Stam (IMHP). Titel is ontleend aan artikel van Marcus Balkenhol.

Onderwijs over slavernij in Amsterdam

Survey-onderzoek naar de wijze waarop het onderwerp slavernij wordt gedoceerd in het Amsterdamse voortgezet onderwijs. Basis: interviews met docenten geschiedenis van 16 scholen.  Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, 2011.

Een van de vragen aan docenten was: kent u het slavernijmonument in Amsterdam? In 2011 wisten docenten geschiedenis dit niet allemaal. Dat is nu ongetwijfeld anders. Het onderzoek uit 2011 is te lezen in pdf:

Sporen van slavernij in en rond Haarlem

Onderzoek naar sporen van slavernij in Haarlem, op straat, in musea en archieven. Inclusief bijdragen van Haarlemmers met Antilliaanse, Surinaamse en Aziatische roots. Met Dineke Stam (IMHP) en in samenwerking met het Noord-Hollands Archief. Initiatief: Ineke Mok en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. De route is nu beschikbaar als luisterroute via Izi-travel: https://izi.travel/nl/7b04-hoezo-haarlem-en-slavernij/

‘Ras’ en racisme in Nederland – Proefschrift

Een discursieve analyse van ‘ras’ in schoolboeken voor het vak aardrijkskunde van 1776 – 1992. Met speciale aandacht voor de periode 1930-1950. Uitgave Amsterdam, ASCA 1999. Je kunt dit proefschrift digitaal lezen: In de ban van het ras

Seksuele diversiteit op de pabo

2009 Onderzoek onder pabo-studenten en – docenten naar de manier waarop seksuele diversiteit aan bod komt op de pabo. Dit onderzoek was de basis voor de totstandkoming van de pabo-module Homolesbiopschool.nl. Opdracht: IHLIA Amsterdam. Uitvoering: Els Schellekens (bureau ELS) en Ineke Mok.   (Het boek Koning & Koning is een topper, geschikt voor peuters en kleuters.)

Johanna en Johnny (lopend onderzoek)

Johanna was een jonge vrouw van vijftien in Suriname toen Stedman er in 1773 arriveerde. Vier jaar lang waren ze elkaars geliefden. Onderzoek is een analyse van de manier waarop die relatie precies naar voren komt in de originele versie van het reisverslag van Stedman dat in 1796 werd gepubliceerd als Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam.  En hoe ging het eigenlijk met Johnny, hun zoontje, die Stedman achterliet toen hij in 1777 Suriname verliet?

Sporen van slavernij in Gelderland

(start 2018)

Onderzoeksblogs:

Johanna, persoon en personage Aflevering 4 (slot)

/
Hoofdstuk 5. A free Citizen of the World (Narrative 1777 -…

Johanna, persoon en personage - Aflevering 3

/
Wat er aan vooraf ging[1]  Hiervoor heb je kunnen lezen…

Johanna, persoon en personage - Aflevering 2

/
Wilde Stedman Johanna wel meenemen naar Europa? Die vraag heeft…